ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Γερακάρι - Άπλυτρα (Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος)

Συνολικό μήκος: 22 χλμ
Ώρες: 3-8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικές δυσκολίες στο τμήμα Φουρφουρά - Καταφύγιο

Αξιοθέατα

Στο Βιζάρι μπορεί να επισκεφτεί κανείς  το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (με βυζαντινές αγιογραφίες) και τα δύο εργαστήρια ξυλογλυπτικής που διαθέτουν είδη οικιακής χρήσεως και διακοσμητικά αντικείμενα από ξύλο ελιάς. Σημαντική, επίσης, είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική δίπλα στην λιμνοδεξαμενή. Στο Φουρφουρά, έδρα του Δήμου Κουρητών, αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1411).

Στους Λαμπιώτες υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας (14ος-15ος) που είναι γνωστή για τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της.

Στο Πετροχώρι αξιόλογη είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1580).

Με μικρή παράκαμψη της διαδρομής υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο μινωικό παλαιοανακτορικό συγκρότημα έξω από το χωριό Μοναστηράκι.

Κοντά στο χωριό Ελένες και κατά μήκος του ποταμού (Πλατύ) που διαρρέει και διαιρεί τη μικρή κοιλάδα του χωριού εντοπίζονται οι δύο αλευρόμυλοι με τα επιβλητικά «λιγάτα» τους πνιγμένα στους ολοπράσινους κισσούς. Αξιοθέατο ακόμα στο χωριό αποτελεί και το  Δημοτικό Σχολείο με τον πευκώνα και το υδραγωγείο καθώς και η πλατεία με τη βρύση και τα άφθονα νερά. Αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (13ος αιώνας) και το σπήλαιο Μαργελέτρυπα.

Στο Νεύς Αμάρι παρουσιάζουν ενδιαφέρον η λαογραφική συλλογή, το καμπαναριό της ενοριακής εκκλησίας και οι βυζαντινοί ναοί της Αγίας Άννας (1225), των Αγίων Θεοδώρων (14ος-15ος αι.), του Αγίου Ιωάννη (12ος-13οςαι.) και της Παναγίας Κεράς.

Στον Οψιγιά αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου.

Στον Φουρφουρά, έδρα του Δήμου Κουρητών, αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1411).