ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Γαράζο - Ανώγεια

Συνολικό μήκος: 16 χλμ
Ώρες: 5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Νοέμβριος
Δυσκολία διαδρομής: Καμία

Αξιοθέατα

Στο Καστρί δεσπόζουν τα υπολείμματα κάστρου του 14ου αι., με συγκροτήματα κτιρίων και λαξευτές στέρνες. Σημαντικές είναι οι εκκλησίες του Αγίου Στεφάνου (1391 μ.Χ) και της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Στον Άγιο Ιωάννη η εκκλησία της Παναγίας διασώζει τοιχογραφίες του 14ου αι. μ.Χ., ενώ έχει αναστηλωθεί το συγκρότημα των γενιτσαρικών στρατώνων.

Στον Άγιο Μάμα αξιόλογες είναι οι εκκλησίες της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Μάμα (14ος αι. μ.Χ.).

Στο Βενί η Κοίμηση της Θεοτόκου διασώζει τοιχογραφίες, ενώ η Κράνα διασώζει στο όνομά της την δωρική εκδοχή της λέξης «κρήνη».

Στη Μονή Δισκουρίου το καθολικό του Αγίου Γεωργίου είναι κατάγραφο, όπως και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Η Αξός είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Οάξου, και διαθέτει 46 εκκλησίες, από τις οποίες μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Άγιος Ιωάννης και η Αγία Ειρήνη. Στην κορυφή του λόφου διασώζονται ερείπια οχυρωματικού τείχους και ναού της Αφροδίτης.

Τα Ανώγεια είναι ορεινή κωμόπολη, οικοδομημένη κατά συνοικίες σε υψόμετρο από 700 ως 790μ. Είναι σπουδαίο κέντρο κτηνοτροφίας και υφαντικής. Προσφέρουν τη δυνατότητα επίσκεψης στα μουσεία «Παλιό Ανωγειανό Σπίτι και «Γρυλιού» και στην εκκλησία Άγιος Ιωάννης-Ευαγγελισμός Θεοτόκου, με τοιχογραφημένο το νότιο κλίτος (14ο αι.μχ).